De overgang, je kan van minder Burn-out raken!

De overgang, je kunt van minder een burn out krijgen.

Ik ben 49 jaar en in de overgang, wat mij het meest verbaast aan dit gegeven is dat het een landelijk taboe lijkt te zijn. Een fenomeen dat door mijn vorige generatie wordt weggewuifd als onzin en door mijn mede lotgenoten maar stilzwijgend wordt weggemoffeld onder allerlei andere, al dan niet onderkende kwalen en crisissen die kennelijk toegankelijker zijn voor het publiek. Cabaretiers drijven er de spot mee maar ondertussen vinden de meeste scheidingen plaats in deze leeftijdsfase, mogelijk enig verband?

We weten inmiddels dat Burn-out op steeds jonger leeftijd zijn slag slaat, zelfs al tussen 12 en 18. In dit artikel wil ik echter aandacht vragen voor de vrouwen tussen 45 en 60. In mijn praktijk en ook tijdens casus besprekingen met mijn partner kom ik in toenemende mate vrouwen tegen in bovengenoemde leeftijdscategorie. De gangbare diagnoses zijn depressie, burn-out, ontwikkelingsstoornissen waaronder plotsklaps een diagnose ADD en of ADHD boven water komt drijven etc. Met gevolg de nodige medicamenteuze oplossingen die de farmaceutische industrie rijk maakt en de mens dom houd.

Wat mij nog meer verbaast is dat deze vrouwen zelden tot nooit bevraagd zijn op overgangsklachten en / of geïnformeerd zijn over de gevolgen daarvan. Slechts 10 procent van alle vrouwen komt moeiteloos door deze periode!!
Slaapproblemen, nachtelijk zweten, angst en paniek aanvallen, concentratieproblemen, hartritmestoornissen, stemmingswisselingen, gewichtstoename, verandering in libido en ga zo maar door. Al deze vrouwen zijn vaak op de top van hun carrière, in een fase van herintreden en/of thuis en de kinderen de deur uit, overgangen op en top. Links of rechtsom moet je dan met bovengenoemde symptomen het leven maar proberen bij te benen? Volgens mij is dit het ideale recept voor een Burn-out, zeker als je niet openlijk mag spreken over of erkend wordt in je klachten. Je draagkracht is simpel weg vele malen minder!

Ik durf hardop te zeggen dat mijn hormonen ofwel de afname ervan, mijn leven de afgelopen jaren behoorlijk op zijn kop hebben gezet. Soms niet meer weten wat ik wil, dan ook nog een puber in huis terwijl ik mezelf ervaar als een omgekeerde puber, want de gemiddelde vrouw krijgt later kinderen dan vroeger! Ook een niet te vergeten fenomeen! Moe, slaapproblemen, stemmingswisselingen, euforie en dan weer down. En ondertussen gewoon mijn business draaien, natuurlijk, als zelfstandig ondernemer kun je je al helemaal geen burn-out permitteren. Maar het is niet minder complex als je in een organisatie werkt waar al dat jong bloed om je heen moeiteloos de nieuwste tools lijkt op te pikken en zo flexibel als mogelijk lijkt mee te bewegen met de volgende aankomende verandering.

Als ik online ga zoeken naar informatie dan beperken de meeste adviezen zich in deze fase tot dieet adviezen, bewegen cosmetische oplossingen en al die andere dingen waar je absoluut geen zin in hebt als je je rot en onbegrepen, moe en oud voelt. Belangrijk is erkenning, herkenning, delen en elkaar empoweren. Wat is er namelijk meer te doen dan liefdevol te aanvaarden wat de waarde is van verandering en de rijkdom van ouder worden.
De helft van ons leven draaien we op onze oestrogenen en de andere helft moet we het er zonder doen. Vroeger stierf je rond de 50 zoals de meeste diersoorten die stoppen met vruchtbaar zijn. En of we het willen weten of niet, zowel mannen en vrouwen zijn toch nog steeds hormoon gedreven wezens waar het intellect het nog steeds niet van kan winnen. Ons oerbrein reageert 5 maal sneller dan onze pre frontale cortex die verantwoordelijk is voor onze impulscontrole, planning en werkgeheugen…tja..

Met dit artikel wil ik vrouwen oproepen openlijker te spreken over hun klachten en zich laten informeren op de juiste wijze. Werkgevers , Arbo diensten en verzuimconsuleten zouden absoluut een bijscholing verdienen over de impact van de overgang op medewerkers. Aan artsen en therapeuten zou ik willen zeggen, verdiep je eens in dit thema mocht je dat nog niet gedaan hebben. En mannen….zeker als je vrouw deze leeftijd bereikt, lees je in, voordat het je verbaast staat te kijken dat ze ineens de scheiding aanvraagt. Beetje begrip en ruimte geven in die fase kan veel doen voorkomen.
En dan rest mij nog te zeggen:

Voor vrouwen die zichzelf serieus nemen en eens een heerlijke week voor zichzelf willen beleven organiseer ik van 20 augustus tot 27 augustus 2017 een cursus rondom dit thema in hartje Frankrijk.
De wijze vrouw in jou

Website by Webroots