Ervaring, lichaam en natuurgerichte therapie

Ervaring, lichaam en natuurgerichte therapie

Lichaam en ervaring gerichte therapie

 

Wanneer er sprake is van meervoudige klachten, problematiek en/of onderliggende trauma’s die het dagelijks functioneren belemmeren.

Na een intakegesprek geef ik een advies met betrekking tot de eventuele duur en daarbij komende kosten van een behandeltraject. Je blijft echter altijd vrij om eerder te stoppen of langer door te gaan. Wanneer er sprake is van uitval op het werk kan men de werkgever verzoeken het traject of een deel daarvan te bekostigen. In dat geval wordt er een offerte gemaakt op basis van bedrijfstarief.

De behandeling kan bestaan uit een combinatie AOT (Methode van Dixhoorn), biofeedback en ademtherapie (waaronder manuele technieken en aanraking van het lichaam), op Mindfulness gebaseerde methodieken, imaginaire rescripting (het in de verbeelding herschrijven van de traumatische ervaring), manuele technieken, gespreksvoering en educatie, systemisch werk (opstellingen)en psychotherapie met behulp van paarden. Uitgangspunt is dat het lichaam het feedbackinstrument is, wat daar ervaren en gevoeld wordt kan afwijken van wat we ‘denken te voelen’ of ‘willen voelen’.

Langdurige stress (zeker de stress die we gewoon zijn gaan vinden), trauma’s, onverwerkte ervaringen, negatief zelfbeeld, ingeslepen patronen, gebrek aan erkenning, intimiteit en aanraking, geweld, verslaving etc. kunnen maken dat we de connectie met ons lichaam (als geheel) niet meer kunnen ervaren. We zitten veel ‘in het hoofd’ en op alle fronten van het lichaam kunnen zich klachten ontwikkelen.
Fysieke klachten zoals:
Chronische vermoeidheid, spierpijn zonder dat daar een reden voor is, pijnen in het algemeen, darm- en maagklachten, hoofdpijn, verslavingen, stijfheid etc.
Mentaal en emotioneel kan zich dat uiten in: gebrekkige concentratie, vergeetachtig, prikkelbaar, stemmings-wisselingen, emotioneel labiel, geblokkeerd of juist hyper voelen, moeite met rust en stilte, verlies van levensvreugde etc.

Deze klachten worden door de meeste mensen vooral ervaren als vervelend, men wil er van af. Wanneer de klachten echter gezien worden als informatie kunnen ze dienen als adviseurs, het zijn namelijk alarm bellen die vaak al jaren staan te rinkelen.
Normen, eisen, verwachtingspatronen van onszelf en van de buitenwereld maken dat we informatie uit ons lichaam hardnekkig negeren, zeker de vervelende. Het lichaam kan niet anders dan ziek worden of in toenemende mate klachten ontwikkelen. Het gaat door tot dat we luisteren of tot dat we soms letterlijk ‘erbij neervallen’, helaas is dat laatste in toenemende mate het geval. De laatste 10 jaar is er een stijging van meer dan 50% van mensen met een Burn-out. Met daarin een forse toename bij de groep tussen 20 en 35 jaar.

Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken!
Confusius

Website by Webroots