Empowerment versus Concurrentie …je moet er klaar voor ZIJN!

Je moet er klaar voor ZIJN!

Tevreden ben ik weer thuis na een bijzondere cursus van 11 dagdelen te hebben mogen verzorgen in hartje Frankrijk bij het fantastisch in de natuur gelegen cursuscentrum Sadhaka. Doelgroep waren vrouwen tussen 45 en 55, vrouwen die zich op allerlei manieren begeven in overgangen, vrouwen waar ik er ook een van ben. In alles wat ik doe en aanbied zijn mijn eigen levens thema’s en ervaringen vaak mijn drijfveer.

In deze geweldige week met vrouwen die allemaal divers en uniek zijn, heb ook ik weer veel geleerd. We hebben onze levens thema’s op allerlei creatieve manieren uitgedrukt, van elkaar geleerd, gedanst en iedere dag meer gedeeld in dat wat ons verbind. Vrouwen allemaal verschillend, diverse achtergronden en verhalen, rugzakken, trauma’s en successen.

Van oudsher komen vrouwen samen, zijn vrouwen gericht op het draaiende houden van de gemeenschap. Kennis en wijsheid werd overgedragen in verhalen en dagelijks handelen, creëren en samenwerken. Hierin hebben en hadden in vele culturen de oudere vrouwen een hele belangrijke rol. In mijn eigen cultuur ervaar ik daarin echter een gemis. Waar zijn de wijze vrouwen, gepokt en gemazeld door het leven, die hun kennis hebben omgezet in weten, waarbij de ervaring leidend is en kennis aanvullend.

Ik vraag me regelmatig af of dit een persoonlijke beleving is vanuit mijn eigen geschiedenis, die gekleurd is door veeltalige verhuizingen die begonnen tijdens mijn jonge jeugd, gezinsleven dat ik nooit echt gekend heb omdat ik een kind was uit een complexe relatie en versplinterd gezin? Ik heb dus niet geleerd wat de kracht is van samen-leven-delen en dat te beleven. Ik heb niet geleerd mij in gemeenschapszin te verhouden, kwetsbaar op te stellen en hulp vragen. Ik heb geleerd niemand lastig te vallen en het vooral allemaal maar zelf op te lossen, overleven kan ik als de beste.

Echter nu, na bijna vijftig is er een onomkeerbaar verlangen te leven vanuit mijn essentie, mijn authenticiteit, kwaliteit, verbinding en elkaar empoweren. Tijdens mijn Cursus ‘ de wijze vrouw in jou’ in Frankrijk is dat wat ik door het vertrouwen van de aanwezige vrouwen mocht ervaren.

Onlangs sprak ik met 2 boeiende vrouwen die Saron Petronilia, coach en auteur en Evelien Bakker van stichting Vuurvrouw . Twee powervrouwen die zich gespecialiseerd hebben in het werken en adviseren van vrouwen in de overgang. Om het nog maar eens te benadrukken is dit voor de meeste vrouwen een periode van 10 tot 15 jaar met niet mis te verstaan de veranderingen voor zowel lichaam, psyche, emotioneel welzijn, werk en gezin!

In een café in Utrecht spraken we over hoe het nog steeds aanwezige taboe rondom overgang meer in het licht gezet kan worden en hoe de reguliere en alternatieve zorg rondom overgangsklachten zou kunnen verbinden. Mooie ont-moeting waarbij wijsheid inspiratie en ervaring leidend waren… zonder doel !

En dat is hoe het hoort, oudere wijze vrouwen denken niet in termen van concurrentie, die denken in verbinding, creatief elkaar kruisbestuiven met inspiratie, humor, autonomie en eigenheid. En daarin ligt een belangrijke taak en rol weggelegd voor alle vrouwen. De wereld die versplinterd is in tegenstellingen vraagt erom…om wijsheid te delen rondom de kracht en het nut van samenwerken, elkaar inspireren, kwetsbaarheden delen. En uiteraard is die feminiene kracht ook een uitdaging voor mannen!

Het probleem van de emancipatie is mijn inziens namelijk dat te veel vrouwen zich zijn gaan aanpassen aan de masculine energie. Focus, accuraat, handelen en doelgericht. Prachtig, maar het leven gedijt bij balans, en waar is het balanspunt van een weegschaal?…

En daar hebben ze nou eenmaal geen vakkenpakket voor, dat is enkel te leren door het leven te leven, open te blijven voor eigen kunnen en falen. Ontmoeten en niet vertellen maar luisteren, geen antwoorden geven maar vragen stellen. Zodat talenten gaan tellen en niet competenties, zodat vertrouwen leidend is in plaats van de strijden met concurrentie.

In mijn yoga lessen noem ik het de kracht van de glimlach, de kleinste beweging met het grootste effect.!

Terugkerend naar mijn ervaring in Frankrijk met een groep rijpe vrouwen, weet ik nu wat mij te doen staat. En of dat nu voor vrouwen is van mijn leeftijd, voor mijn reguliere cliënten, voor bestuurders, voor cursussen en opleidingen die ik wens te geven , het doet er niet toe. Laten we de wereld benaderen vanuit authenticiteit, ervaring, zorgvuldigheid, aards, aanwezig en powerfull en niet vanuit marketing aanvaarde doorzichtige bullshit.

Ik nodig je uit. Man en Vrouw. Liefs Monique

Website by Webroots