Doe jij nog wel eens iets met je handen

Het nut van lichamelijke arbeid in het kader van burn-out en overgang

Mijn laatste artikel ging over burn-out en vrouwen in de overgang. Afgelopen weekend heb ik in een spontane opwelling een kluscursus weekend voor vrouwen georganiseerd waarbij ik de in mijn jonge jaren uitzonderlijk opgedane kennis als dakdekker en bouwvakker heb kunnen delen met 7 geweldige vrouwen .

Bijzonder was dat alle dames op 1 na, in de leeftijd van 47 tot 53 waren. Vrouwen die vanuit Wageningen, Amsterdam, Amersfoort afreisde naar Zuid Limburg om te leren een boormachine, hamer en zaag te hanteren! 1 bericht en ik de cursus zat vol…! Hoe kan ik dit interpreteren? Wat maakt dat deze vrouwen behoefte hebben aan dit aanbod? Wat zij mij leerde is dat er een immense behoefte is aan contact met de mogelijkheden van hun lichaam, er behoefte is aan creëren, vormgeven, zichtbaar resultaat, scheppen , autonomie , zijn in de natuur, rust en ruimte, maar ook dans en de yoga was een vormgeven en ervaren via je lichaam.

80 % had in hun leven te maken gehad met Burn-out of ernstige stress gerelateerde klachten, al dan niet overgang gerelateerd. Dus wat is de zin van werken met je handen, weer in contact komen met mogelijkheden van je lijf, maar vooral ook scheppend bezig zijn. En of het nou gaat om een klus, of het onderhouden van een moestuin, onkruid wieden. Het is de oer talent en vermogen dat ons heeft doen evolueren tot waar we nu zijn. Creëren, proberen en bewegen heeft onze hersenen aangezet tot ontwikkeling.

Deze vrouwen wilde even uit hun hoofd, weg van het stigma dat vrouwen niet zelf een gat in een muur kunnen boren. En je hoeft daarvoor niet meteen je haren af te knippen, in een tuinbroek te kruipen en lipstick af te zweren. Het mooie van deze vrouwen was juist dat ze op en top vrouw zijn en dat vooral ook willen blijven. Dat maakte mij wederom duidelijk dat naast de last, de overgang ook veel potentie in zich draagt, de kracht van verandering, voelen dat je iets niet langer meer wilt op een manier waarop je het altijd deed.

Als we dit plaatsen in de kader van burn-out behandeling en preventie dan werd mij ook weer eens duidelijk wat het belang is van het gebruiken van ons lichaam. Ons lichaam is een fijn snarig instrument wat velen in een stoffige doos op zolder hebben gezet. We zijn een groot hooft geworden waaronder ons lichaam als een vage schim meebeweegt. Immers als we ons lichaam zouden kennen, zouden luisteren, kennis zouden hebben van onze biologische feedback mechanismen en het lef hadden om er naar te luisteren….dan waren er geen burn-outs. Dit refereert wederom aan mijn artikel eerst lichaam en dan geest en hoe belangrijk het is het lichaam te kennen het zelfherstellend vermogen te activeren. Dat doe je nou eenmaal niet door er over na te denken maar door je lichaam weer te gaan voelen. Om te snappen dat je organen en lichaamsfuncties je werknemers zijn wanneer je ze negeert of slecht behandeld jou in de steek laten, tja dan krijg je lik op stuk. Dus simpele dingen doen, Zijn in en met dat wat het dichtste bij onze natuur staat is m.i. na een fase van chronische mentale, fysieke en emotionele uitputting het eerst vereiste.

Ik woon nu 12 jaar ‘buiten’ en realiseer steeds meer de kracht van waar ik ben en wat ik doe. Hoe enorm groot de behoefte is voor mensen, zeker voor hen die in een stad wonen of enkel de hele dag achter een pc moeten werken om back to basic te gaan, met hun handen te werken, ongedwongen samen te komen en dat geld uiteraard niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen met of zonder burn-out of overgang!

Welness en luxe is voor velen niet (meer) bevredigend, de dure wereldreizen niet voor iedereen weggelegd. De stilteweekenden, inspiratiedagen en zoals nu een klusweekend voor vrouwen brengen mij telkens contact met de rijkdom en de kracht van back to basic, kamperen en tegelijkertijd baden in de luxe van het buitenzijn in de hot tub , sauna en langs het kampvuur, regen de zon de wind…..

Het kluscursus weekend voor vrouwen was dynamisch, actie, met 7 vrouwen een boomhut gerenoveerd, kloppende hamers overstemde ons gepraat. Gelachen en gedanst, ontwaakt en opgewarmd met yoga , de klus geklaard en afgerond in liefdevolle verbondenheid.

22 t/m 24 september organiseren wij een Stilteweekend , een andere dynamiek, maar ook nu weer in het teken van Terug naar je Natuur en aandacht voor je lichaam en geest.

Website by Webroots